Wat moet ik verwachten op een praktijkexamen van de auto?
.png)
Wat moet ik verwachten op een praktijkexamen van de auto?
Het praktijkexamen is de laatste, maar vaak ook spannendste stap in het behalen van je rijbewijs. Om die reden zorgen wij als rijschool ervoor dat jij hier zo goed mogelijk op voorbereid bent. We laten je pas op examen gaan wanneer onze rijinstructeurs er helemaal van overtuigd zijn dat jij klaar bent om te slagen. Dit betekent dat je voldoende rijvaardigheid, inzichten en verkeersinzicht hebt opgebouwd tijdens de rijlessen.
Wanneer je klaar bent voor het praktijkexamen, plannen we samen een datum in en bereiden we je in de laatste lessen specifiek voor op wat je mag verwachten. We overlopen dan manoeuvres en aandachtspunten waar examinatoren extra op letten.
Op de dag van het examen meld je je samen met je begeleider aan bij het examencentrum dat vooraf werd gekozen. Je begeleider kan een van onze rijinstructeurs zijn, maar evengoed een van je ouders of iemand anders die jou heeft begeleid tijdens het oefenen. Belangrijk is wel dat die persoon het wettelijk verplichte vormingsmoment heeft gevolgd als hij of zij je buiten de rijschool begeleidde.
Bij aankomst ga je naar het onthaal van het examencentrum, waar je je aanmeldt voor het examen. De medewerker aan het onthaal wijst je dan door naar een computerruimte voor het eerste onderdeel van het examen: de risicoperceptietest.
Wat is een risicoperceptietest?
De risicoperceptietest is een verplicht onderdeel van het praktijkexamen en vindt plaats voor je de weg op gaat. Tijdens deze test krijg je een aantal korte videofragmenten te zien van realistische verkeerssituaties. Het is de bedoeling dat je snel en correct inschat waar mogelijke gevaren schuilen en of er sprake is van een verhoogd risico. Zo wordt getest of jij alle gevaren ziet die er onderweg plaatsvinden.
Je moet minstens zes op tien halen om te slagen voor dit onderdeel. Het resultaat is meteen beschikbaar voor de examinator. Ben je geslaagd, dan ga je met een neutrale beoordeling de weg op. Als je niet geslaagd bent voor de risicoperceptietest, mag je nog steeds de praktijkrit doen, maar er wordt dan strenger beoordeeld. Je krijgt dan minder marge om fouten te maken tijdens het rijden zelf.
Wat na deze test?
Na de test ga je met de examinator en je begeleider naar het voertuig. De begeleider mag plaatsnemen op de achterbank, maar neemt niet actief deel aan het examen. De praktijkrit zelf duurt gemiddeld 30 tot 40 minuten en verloopt grotendeels zoals een gewone rijles. Je rijdt door verschillende verkeersomstandigheden: binnen de bebouwde kom, rotondes, mogelijk op de snelweg en je voert minstens één of twee specifieke manoeuvres uit, zoals parkeren, keren of een hellingproef.
De examinator zal beoordelen hoe veilig, vlot en zelfstandig je rijdt, of je voldoende verkeersinzicht hebt, goed anticipeert en correct inspeelt op onvoorziene situaties. Het is belangrijk om rustig te blijven en te tonen dat je defensief en verantwoordelijk rijdt.
Na het praktijkexamen
Na afloop van de rit krijg je meteen het resultaat. De examinator vertelt je hoe je het hebt gedaan en of je al dan niet geslaagd bent. Als je geslaagd bent, krijg je een attest waarmee je je definitief rijbewijs kan aanvragen bij het gemeentehuis. Ben je niet geslaagd, dan licht de examinator toe welke fouten je gemaakt hebt en wat je moet verbeteren. Je kunt dan samen met ons bekijken hoe je je verder voorbereidt op een volgend examenmoment.
Hieronder twee voorbeelden van een risicoperceptietest.
Veel succes!
Ontdek nieuwe blogposts
Lees interessante blogs over verschillende onderwerpen.